Triangle School Wastewater Treatment
System Schematic

The ecological design of the Triangle School Wastewater Treatment and Recycling System not only purifies water, but also provides recreational, educational and interactive space for employees and visitors.

Walkways are provided to encourage a casual stroll, and a gazebo and benches await the visitor for a quiet moment among the wetlands. The greenhouse offers the opportunity to experience a tropical setting with lush vegetation and steamy temperatures.

The top-view sketch of the constructed wetlands and greenhouse highlights the alternating “V” pattern of the three sand filters built on top of the constructed wetland of Cell 1 (bottom right). The X pattern of the walkway over the constructed wetland of Cell 2 (top right) is designed to encourage interactive visits and mirror the V pattern geometry of Cell 1. Also, note the set of six planter boxes within the greenhouse (left) which act as soil filters for a final water purification stage. Experiments conducted in the greenhouse will provide insights into future designs for indoor treatment systems.

The designed ecosystems of the Triangle School Wastewater Treatment and Recycling System are geometrical in form to blend with the architecture of the former brick school house.

Together, the soil filters and constructed wetland of cell 1, the constructed wetland of cell 2, and the greenhouse create a web of life and earth through which nutrient-rich water flows to be cleansed and recycled.

*System sketches by Mike Ortosky